Vårt eventyr

Planlegging av langtur

Planlegging av langtur


Helt siden båten, litt spontant, ble kjøpt sommeren 2022 har tanken vært å bo i båten. Men ganskje fort kom tanken om at nå som man har en båt, så er man jo ikke avhengig av lokalisering når man velger bosted. Planen var tidligere å seile til Spania og pendle derfra, siden jeg jobber som flyvert, og kan pendle rimelig med min arbeidsgiver. Denne ideen hadde jeg ganske lenge, også etter at Anita flyttet inn i båten i april.

Ideen var da at hun skulle ha en leilighet i Oslo, og at jeg/vi kunne pendle mellom båt i Spania og bolig i Oslo når vi jobbet eller hadde fri. Dusinvis av kollegaer av meg gjør det samme, så tanken var absolutt gjennomførbar.

Så begynte tankespinnet å gå i retning av langtur med båt, og med det begynte vi så smått å lage et budsjett, for å finne ut hvordan vi best mulig kunne gjennomføre denne planen. Selv med oppsparte midler er det ikke bare å sette av gårde, da det er en god del oppgraderinger som trengs på en så gammel båt, og etter innhenting av priser for marina i Spania, leilighet i Oslo, og pendlerutgifter, så ble det fort klart at det  mest økonomiske alternativet for oss ble å la båten ligge i Oslo og bo i den, mens vi oppgraderte den.


Desember 2023: Forberedelser og rigg av båt


Det er nå desember 2023,  og vi er nå i ferd med å sette planene ut i livet. Seilene, som fikk røff medfart under ferien i september/oktober i år er på service og reparasjon, og masten er levert til Seilbåtservice i Fredrikstad for ombygging og tilpassing. På de to mastene vi har skal vi kutte vekk korrodert parti (mastene er fra 1978), og så skjøtes de til en mast. Nye master kommer i to deler og skjøtes, så dette er en sikker metode. Vi har kjøpt en "ny" mast til en meget god pris, som har vært byttet ut på en annen båt, og som har en skade. Denne masten er lenger enn vår, så vi kutter vekk det skadede partiet, og får fortsatt en lang nok uskadet mast, som vi tilpasser så den blir som den gamle masta.

Vi skal også reparere eller bytte ut kjøleskapmotorer, kjøpe ny redningsflåte, gjøre stabiliserende tiltak på davitere, og legge ny epoxy og sklisikkert belegg på dekk, pluss en del mer, så vi har litt jobb foran oss. Utover dette har vi også gjort en masse oppgraderinger allerede.


Planer for langtur i 2024


Den opprinnelige planen var som nevnt å pendle til Spania, og også å reise på langtur i Oktober. Jeg leser flere artikler om langturseiling på internett, facebook, instagram og youtube, samt bøker om temaet, og planen om å starte fra Spania i oktober er basert på de tradisjonelt beste seilingtidene i de forskjellige områdene, med hensyn til strømmer, vinder og forhold forøvrig. Når vi nå ligger i Oslo, så blir avreise fremskyndet til juni 2024 for å rekke frem til Kanariøyene til oktober, med en liten avstikker til middelhavet. 

For mitt vedkommende er permisjon søkt, og jeg venter svar i løpet av uka, eller eventuelt neste uke. For Anitas del har arbeidssituasjonen forandret seg. Anita var systemansvarlig for et oppvekstsystem i Asker kommune, hvor vi begge kommer fra, men under planleggingen av turen kimte telefonen hennes en dag vi var ute og seilte. Det var daglig leder i leverandør av oppvekstsystemet som ringte, og ønsket Anita med på laget. Hun takket for henvendelsen, og fortalte at vi hadde planer om langtur, og at hun ikke ville være landfast til enhver tid. Det så ikke vedkommende på som noe problem, da vi nettopp har vært gjennom en pandemi, og man da lærte å jobbe online. Med hensyn til tidssoner, så mente han at når kontoret i Oslo går for normal maskin, 8-16 på hverdager, og Anita er i andre tidssoner, så kan bedriften jobbe 24/7(5), og jobbe mer effektivt. Makan til innovativ leder skal man lete lenge etter. Så nå ser vi på investering i Starlink som enda en oppgradering, så vi har tilgang til internett uavhenging av geografi.


Foreløpig seilingsplan


Når det kommer til seilingsplanen, så er det hovedsakelig jeg som jobber med den. I begynnelsen av juni er planen å kaste loss, og seile ut Oslofjorden. Vi ligger nok da på svai på Malmøya, siden vi ikke har kaiplass lenger enn til 15 april. På vei ut Oslofjorden tenkte vi oss en tur inn i ytre deler av Drammensfjorden, hvor vi planlegger en liten fest på noen venners strand, før vi fortsetter ut fjorden mandag morgen. Derfra går turen til Hunnebostrand, hvor Anitas bror bor.

Deretter er planen å seile til Skagen, Læsø, Anholt, Samsø og de sydfynske øyer, før vi setter kursen til Kiel og Kiel-kanalen. Derfra seiler vi den engelske kanal til Guernsey eller Jersey, før vi seiler til La Coruna. Om vi seiler langs land eller tvers over Biscayabukten har vi ikke bestemt oss for enda.

Etter La Coruna går ferden ned langs Portugals kyst til Gibraltar, opp kysten av Spania til den franske riviera, hvor vi tilbringer August. I september er planen å seile til Kanariøyene, Kapp Verde, Brasil, Uruguay, Argentina og Chile, hvor vi planlegger å være rundt februar/mars.

Men planer er som kjent til for å endres, så kanskje vi på ett eller flere tidspunkt går for en Plan B... Stay tuned. 

Videre reisebrev og oppdatering av vår posisjon er planlagt oppdatert på denne websiden, og det vil også legges ut på Facebookgruppen "Langturseiling med Plan B", Instagram (@planbofoslo), og andre sosiale media.

Vi vil sette stor pris på at dere følger oss, og deler linkene våre. 😃


Jan Fredrik

comments

Leave a reply